Fånga naturen inomhus – inredningstips

För den som bor mitt i centrum eller ute på landskapet är naturen viktig. Den får oss att slappna av och vi vill gärna ha den med oss när vi går in i hemmet. Med rätt inredning kan du skapa en egen oas i hemmet där du kan få kontakt med naturen även om det spöregnar eller snöar kraftigt ute.

Vackra tavlor

Tavlor föreställande landskap och naturbilder ger ett rum mer djup och skapar en atmosfär. Det finns fantastiska bilder där ute som du kan hänga på väggen och försvinna in i. Djupa landskapsbilder kan till och med vara avslappningsredskap: du behöver bara sitta i tystnad och titta på den medan du andas djupt. Det räcker för att lugna kropp och sinne. Alla tavlor behöver inte vara största storleken, blanda motiv och säsong likaväl som storleken.

Krukväxter

Det säger sig själv, självklart ska du ha växter inomhus för att komma närmare naturen. Men fundera över vilka du köper. Växter har olika behov, om du vet att du lätt glömmer att vattna ska du köpa krukväxter som tål att torka ut mellan gångerna. Om du gillar att påta i trädgård och liknande kan du skaffa växter som kräver lite mer omvårdnad och skötsel.

Bygg och lek med material

Stapla stenar i fönstret. Se om du kan balansera stenar, det är meditativt och kräver en del tålamod. Använd drivved eller fallna kvistar på tomten för att skapa en annorlunda inredningsdetalj på soffbordet. Du kan också testa att bygga möbler av vad naturen har att erbjuda. Tänk på att allemansrätten inte ger dig tillåtelse att ta kvistar eller grenar från levande träd. Du får plocka fallna kottar och ris som ligger på marken.

Utanför fönstret

vad ser du när du ser ut genom fönstret? Kan du se naturen i alla sin prakt? Om inte kanske du ska fundera på att odla något fint som du kan titta på ute som inne. Större buskar, ett körsbärsträd eller stora krukor med sommarblommor är bara några exempel. Om du bor i lägenhet eller har bara väg utanför fönstret kan du använda dig av blomsterlådor för att få lite grönt i varje fönster.